Рівень зарплат в Україні перевищив рівень 2013 року

Рівень зарплат в Україні перевищив рівень 2013 року

За інформацією Національного банку України, за липень 2019 року реальна зарплата в Україні перевищила рівень 2013 року.

За різними розрахунками, реальні заробітні плати в середньому по економіці в 2018 році перевищили рівень докризового 2013 року. Продуктивність праці також зросла.

На початку 2019 року реальні заробітні плати продовжували зростати значними темпами, перевищуючи темпи зростання продуктивності праці. Це обумовлено їх поповненням після різкого падіння під час кризи 2014-2015 років. З іншого, це викликано відбиттям міграційних процесів, значне зростання мінімальної зарплати в 2017 році і поглибленням диспропорцій між попитом і пропозицією робочої сили.

Втім, незважаючи на відчутне зростання за останні 15 років, продуктивність праці в Україні істотно нижче, ніж в сусідніх країнах.

“Одним із вагомих чинників підвищення продуктивності є забезпечення макроекономічної стабільності. Зокрема, зниження і утримання інфляції на стабільно низькому рівні збільшить стимули до нарощування капітальних інвестицій. Поліпшення якості державного регулювання також є передумовою сприятливого бізнес-клімату, а підвищення якості освіти на всіх рівнях поліпшить відповідність системи освіти потребам ринку праці. Також модернізація законодавства в сфері ринку праці підвищить його гнучкість, а, відповідно, і продуктивність праці “, – йдеться у звіті НБУ.

Поділитись