“Решта” в мільйонах доларів: Польща повернула “Газпрому” майже $ 100 млн

“Решта” в мільйонах доларів: Польща повернула “Газпрому” майже $ 100 млн

Польща повернула “Газпрому” майже $ 100 млн в якості … “решти”, яка обчислюється в мільйонах доларів.

Польська нафтогазова компанія PGNiG повернула компанії “Газпром експорт” $ 90 млн. Це пов’язано з тим, що російська сторона раніше виплатила Польщі занадто велику компенсацію без урахування недоплат. Про це повідомили в польській компанії.

Мова йде про зроблений раніше російською стороною перерахунок грошей в рамках виконання рішення Стокгольмського арбітражу про перегляд цін на газ.

“В рамках розрахунків PGNiG повернула російському Газпрому $ 90 млн, – повідомили в польській компанії. – У результаті чиста сума взаємних розрахунків склала близько $ 1,5 млрд”.

Контракт між “Газпромом” і PGNiG був підписаний ще в 1996 році. Він повинен був діяти до 2022 року. У 2012 році сторони уклали додаткову угоду, що стосується зміни ціни. Польща неодноразово намагалася домогтися знижок, а потім подала в суд.

Позов надійшов до Стокгольмського арбітражу взимку 2016 року. В ході розгляду було встановлено, що в контракті завищена ціна на газ. “Газпром” ціну міняти відмовлявся. Газ з Ямалу обходився Польщі значно дорожче, ніж цей же вид палива з європейських ринків. PGNiG зажадала знизити ціни до ринкових. Російський же постачальник по-своєму зрозумів рішення Стокгольмського арбітражу: PGNiG отримала право тільки вимагати знижок.

В результаті “Газпром” заплатив 1,5 мільярда доларів компенсації.

Поділитись