Радник міністра озвучив план повернення Донбасу

Радник міністра озвучив план повернення Донбасу

Для повернення і реінтеграції окупованих територій може бути задіяний лише мирний план. Мова йде про міжнародну миротворчу місію, очолювану перехідною адміністрацією, яка матиме на меті реалізацію Мінських домовленостей. 

Про це в ефірі інформаційно-аналітичного проекту «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK розповів український дипломат, радник міністра з питань тимчасово окупованих територій Олександр Левченко, передає zik.ua.

«Мінські домовленості і норманський формат говорять про мирну реінтеграцію окупованих територій. Так само і формат розмови між США та Росією, а точніше Волкером і Сурковим, говорить саме про мирний план. Радбез ООН приймає резолюцію щодо Донбасу і звертає увагу, що Мінські документи є базовими щодо встановлення миру на території України», – підкреслив дипломат.

Залишається єдина проблема – Мінські домовленості не працюють.

«Правильно. Тому зараз в нас є лише одне «вікно можливостей», яке полягає в тому, що зараз постало питання, і, начебто, Росія відгукнулась, про створення міжнародної миротворчої місії. Таким чином ми звертаємо увагу, що сама по собі міжнародна місія нічого не вирішує», – наголосив Олександр Левченко.

Він переконаний, що для того, аби миротворча місія допомогла реалізувати мирний план реінтеграції окупованих територій, її повинна очолювати міжнародна перехідна адміністрація.

«Тобто мова йде про мирну інтеграцію по «хорватському сценарію», який мав місце у 1996-1998 роках. Тим часом сама місія миротворців та військово-поліцейський компонент допомагали перехідній адміністрації повернути цю територію в мирний спосіб», – зазначив екс-посол України в Хорватії.

Таким чином, підкреслив він, Міністерство з питань тимчасово окупованих територій пропонує втілити хорватський досвід задля миру на Донбасі.

«У нас не вистачало механізму для реалізації Мінських документів. Наше бачення таке: якщо майбутня резолюція Ради безпеки ООН про надсилання миротворчої місії на чолі з перехідною адміністрацією матиме на увазі реалізації Мінських домовленостей, то це і буде повним планом повернення і реінтеграції окупованих територій», – певен радник міністра.

Поділитись