Рада наділила президента правом одноосібно затверджувати план оборони

Рада наділила президента правом одноосібно затверджувати план оборони

Верховна рада наділила президента України повноваженнями щодо затвердження плану оборони України.

За ухвалення в другому читанні відповідного законопроекту, внесеного в парламент чинним главою держави Володимиром Зеленським, проголосували 286 депутатів при 226 необхідних голосах.

“Ухвалення закону дозволить закріпити на законодавчому рівні необхідність розробки і затвердження президентом України Плану оборони України та затвердження його структури”, – йдеться в тексті пояснювальної записки до проекту поправок до закону “Про оборону”.

Документ регулює заходи підготовки держави до переходу на воєнний стан і “відсічі збройної агресії” в разі такої необхідності. У пояснювальній записці до проекту закону сказано, що його прийняття “дозволить створити умови для підготовки органів державної влади, всіх складових сектору безпеки і оборони України, органів місцевого самоврядування, єдиної системи цивільного захисту, національної економіки до переведення з мирного на воєнний стан і відсічі збройної агресії, ліквідації збройного конфлікту, а також готовності населення і території держави до оборони”.

Прийняті в п’ятницю поправки розроблялися Міністерством оборони України в рамках виконання одного з пунктів “Плану першочергових заходів щодо впровадження та забезпечення правового режиму воєнного стану в окремих регіонах України”, який був затверджений 27 листопада 2018 року попередником Зеленського – Петром Порошенко.

Надання президенту одноосібного права затвердження плану оборони раніше викликало зауваження з боку опонентів чинної влади. Так, ще в день прийняття документа в першому читанні 12 вересня депутат від “Батьківщини” екс-глава СБУ Валентин Наливайченко виступив з пропозицією про те, щоб план оборони України розглядав і затверджував Рада національної безпеки і оборони (РНБО).

Фото РИА Новости.

Поділитись