Путін поставив ультиматум НАТО

Путін поставив ультиматум НАТО

Президент Володимир Путін заявив про готовність Росії зробити додаткові кроки по деескалації обстановки в Європі і відмовитися від розміщення на європейській частині країни ракет 9М729, але «тільки за умови зустрічних кроків з боку країн НАТО».

Відповідну заяву опубліковано на сайті Кремля. У 1987 році СРСР і США домовилися знищити і більше не робити балістичні та крилаті ракети наземного базування середньої і меншої дальності. США призупинили свою участь в договорі про РСМД з 2 лютого 2019 року, звинувативши Росію в «істотному порушенні» і давши їй шість місяців на повернення «до повного і перевіряється дотримання договору». 2 серпня США вийшли з договору.

Володимир Путін назвав вихід США з договору про РСМД «серйозною помилкою, яка посилює ризики розв’язання гонки ракетних озброєнь», і зазначив, що в умовах, що склалися необхідні «активні зусилля по скороченню дефіциту довіри».

«У цьому контексті ми підтверджуємо прихильність раніше оголошеного Російською Федерацією мораторію на розгортання РСМД наземного базування, поки у відповідних регіонах не з’являться ракетні озброєння аналогічних класів американського виробництва», – підкреслюється в заяві російського лідера.

Президент також закликав розглянути варіанти «взаємних верифікаційних заходів для зняття наявних стурбованості» і оголосив про намір Росії відмовитися від розміщення 9М729.

«Залишаючись прихильною послідовній позиції про повну відповідність ракети 9М729 вимогам раніше діючого договору про РСМД, Російська Федерація, проте, готова в дусі доброї волі і далі не робити розгортання на європейській частині території країни ракет 9М729», – заявив Володимир Путін.

При цьому він підкреслив, що Росія відмовиться від розгортання ракет тільки за умови «зустрічних кроків з боку країн НАТО, що виключають розміщення в Європі озброєнь, раніше заборонених за договором про РСМД».

Поділитись