Путін назвав винних у розв’язанні Другої світової війни

Путін назвав винних у розв’язанні Другої світової війни

Друга світова війна не відбулася відразу і не розпочалася несподівано і раптово.

Про це йдеться в статті президента Володимира Путіна під заголовком «Реальні уроки 75-ї річниці Другої світової війни», опублікованій в журналі The National Interest.

«Головними факторами, які зумовили найбільшу трагедію в історії людства, були державний егоїзм, боягузтво, задоволення  сил агресора і небажання політичних еліт шукати компроміс», – вважає президент.

За словами Путіна, відповідальність за початок війни так чи інакше несуть всі провідні світові держави.

«Кожен з них здійснював фатальні помилки, вважаючи, що може перехитрити інших, отримати односторонні переваги для себе або триматися подалі від світової катастрофи», – написав він.

Говорити про те, що до початку війни привів «дводенний візит до Москви міністра закордонних справ нацистів Ріббентропа», несправедливо, вважає Путін. 23 серпня 1939 року в Москві було підписано договір про ненапад між СРСР і Німеччиною, більш відомий як пакт Молотова – Ріббентропа.

Про те, що без прийняття пакту війна б не розпочалася, раніше говорили, зокрема, в МЗС Польщі, посилаючись на думку «більшості істориків, які ретельно досліджували історичні документи».

Це ж стверджувалося і в резолюції Європарламенту «Про важливість збереження історичної пам’яті для майбутнього Європи», ухваленої 19 вересня 2019 року. Резолюція Європарламенту, за словами Путіна, «прямо звинувачує СРСР разом з нацистською Німеччиною в розв’язанні Другої світової війни».

Путін пише, що її прийняття «показує навмисну ​​політику, націлену на знищення післявоєнного світового порядку». У ній немає згадки Мюнхенська угода, за якою Чехословаччина була зобов’язана поступитися Німеччині Судетською областю, також відзначає Путін в статті.

Поділитись