Путін може застосувати ядерну зброю в Україні, – директор ЦРУ

Путін може застосувати ядерну зброю в Україні, – директор ЦРУ

В американській розвідці вважають, що до подібного сценарію Путін може вдатися через потенційний розпач і військові невдачі ЗС РФ в Україні.

Директор ЦРУ Вільям Бернс попередив про небезпеку застосування тактичного або малого ядерного боєприпасу з боку Росії, якщо президент Володимир Путін зневіриться здобути подобу перемоги у війні проти України.

Глава зовнішньої розвідки США, однак, підкреслив, що він не має даних про розгортання військ або переміщення озброєнь, які вказували б на такі плани. ЦРУ уважно стежить за будь-якими ознаками цього, за його словами.

При цьому Бернс заявив, що адміністрація президента США Джо Байдена серйозно ставиться до загрози застосування Росією ядерної зброї, “з огляду на можливий відчай президента Путіна та російського керівництва, якщо брати до уваги військові невдачі, з якими вони зіткнулися” під час вторгнення в Україну.

Тактичним називається менш руйнівна ядерна зброя, розрахована застосування на полі бою. Росія має великий арсенал подібної зброї.

Бернс також назвав дії російських військ у Бучі та інших частинах України “жахливими злочинами” і попередив, що наступний етап війни буде кривавим.

Директор ЦРУ засудив і дії Китаю, назвав голову КНДР Сі Цзіньпіня “мовчазним партнером у путінській агресії”.

Бернс служив послом США у Росії у 2005-2008 роках; він говорить російською, французькою та арабською мовами.

Поділитись