Путін і Меркель обговорили транзит газу через Україну

Путін і Меркель обговорили транзит газу через Україну

Президент Росії Володимир Путін і канцлер Німеччини Ангела Меркель по телефону обмінялися думками про майбутнє транзиту газу через Україну, повідомляє прес-служба Кремля.

Лідери провели розмову на тлі чергового раунду тристоронніх консультацій Росія – Євросоюз – Київ, який стартував в Брюсселі.

Діючі контракти на поставку і транзит російського газу через Україну закінчуються в кінці цього року. Росія, Україна і Єврокомісія обговорюють можливість укладення нової угоди на тристоронніх зустрічах. Черговий раунд консультацій відбувся 19 вересня.

Росія пропонує продовжити діючий контракт, Україна наполягає на укладенні нової угоди. Як заявляв глава російського Міненерго Олександр Новак, Москва готова бронювати потужності по транзиту з 2020 року, якщо Київ імплементує європейські норми в свої закони. Однак, за словами міністра, гарантій цього поки немає.

Глава “Газпрому” Олексій Міллер, в свою чергу, зазначив, що перш ніж укладати новий контракт, слід врегулювати судові суперечки з “Нафтогазом”. Російський концерн пропонує нульовий варіант – повністю відкликати всі позови.

Київ вимагатиме від Москви компенсацію, якщо «Газпром» буде наполягати на укладенні нового договору про транзит на колишніх умовах.

Таку заяву зробив виконавчий директор «Нафтогазу» України Юрій Вітренко. Від уточнив, що сума може скласти 11-14 мільярдів доларів. «Якщо вони наполягатимуть на своїй нинішній позиції, яка призведе до припинення транзиту через Україну з 1 січня 2020 року, тоді ми змусимо їх заплатити», — підкреслив він. При цьому, якщо транзит продовжиться, компанія не стане вимагати відшкодування збитків, додав Вітренко.

У жовтні минулого року він заявляв, що Україна вже звернулася в Міжнародний арбітраж з вимогою про повернення Росією приблизно 12 мільярдів доларів, які втратить Київ в результаті запуску «Північного потоку — 2» і простою Української ГТС.

Фото РИА Новости.

Поділитись