Путін і Ердоган обговорили сирійську кризу в Ідлібі

Путін і Ердоган обговорили сирійську кризу в Ідлібі

Врегулювання сирійської кризи і ескалація обстановці в Ідлібі – теми обговорення президентів Росії і Туреччини Володимира Путіна і Реджепа Тайіпа Ердогана. Вони обговорили їх по телефону.

При цьому ініціатором спілкування стала турецька сторона.

Путін і Ердоган підкреслили важливість виконання російсько-турецьких домовленостей, включаючи Сочинський меморандум від 17 вересня 2018 року про створення на сирійській території чотирьох зон деескалації. Президенти двох країн домовилися про проведення додаткових контактів між відповідними відомствами для виконання поставлених цілей.

Ердоган попросив Путіна чинити тиск на президента Сирії Башара Асада. Президента Туреччини турбує наступ сирійської армії в Ідлібі. Він наполягає на тому, щоб війська Башара Асада повернулися на колишні позиції до кінця лютого. В іншому випадку Анкара загрожує військовою відповіддю Дамаску. Число загиблих в результаті обстрілу в сирійській провінції Ідліб турецьких військових збільшилася до 14 осіб, поінформував Путіна Ердоган.

Три зони деескалації перейшли під контроль Дамаска в 2018 році. Четверта знаходиться в Ідлібі. І в ній розташовується більше десятка всіляких збройних формувань. Більша її частина контролюється угрупованням “Джебхат ан-Нусра”. Провінція Ідліб сусідить з провінціями Латакія, Хама і Алеппо. З Ідлібу відбуваються в тому числі атаки з безпілотників на російську авіабазу Хмеймім.

Сирійська армія 7 лютого повністю взяла під контроль трасу М5, що сполучає сирійську столицю з Алеппо – колишнім економічною столицею Сирії до початку конфлікту в країні. Але Анкару цей процес стривожив. Турецькі військові підтягнули до сирійської території додаткові підрозділи і більше сотні танків.

Поділитись