Путін і Ердоган домовилися підтримувати зв’язки з талібами

Путін і Ердоган домовилися підтримувати зв’язки з талібами

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган провів розмову з російським колегою Володимиром Путіним.

В Управлінні у зв’язках Адміністрації президента Туреччини повідомили, що глави держав обговорили стан та перспективи двосторонніх зв’язків, а також регіональні процеси з акцентом на ситуацію в Афганістані.

Ердоган і Путін обмінялися співчуттями у зв’язку з катастрофою в Туреччині 14 серпня 2021 року літака Бе-200ЧС Міноборони РФ, на борту якого перебували і турецькі, і російські громадяни.

Президент Туреччини зазначив, що Анкара надає особливого значення співпраці з Москвою в енергетичній сфері, поділився очікуваннями щодо збільшення обсягів поставок газу по трубопроводу «Турецький потік».

Торкаючись ситуації в Афганістані, Ердоган зазначив, що в разі формування відповідних умов, Туреччина може і в майбутньому забезпечувати безпеку і управління аеропортом Кабула.

За словами Ердогана, подібна місія Туреччини зробить внесок в зниження стурбованості усіх боків по ситуації в Афганістані, в тому числі світового співтовариства і афганського народу.

Турецький лідер висловив далі надію на «м’який перехідний період» в Афганістані.

Ердоган підкреслив, що рух «Талібан» не повинно повторювати колишніх помилок, ґрунтуватися на охопленні всіх етнічних груп в Афганістані, і виконувати дані обіцянки.

Президент Туреччини зазначив, що в новий уряд Афганістану має відображати багатогранність населення азіатської країни, і в ньому повинні бути широко представлені різні верстви афганського суспільства.

Ердоган назвав обнадійливим початок переговорів в Кабулі між талібами і лідерами республіки із забезпечення миру і безпеки в Афганістані. За словами глави турецького держави, весь цей час канали діалогу з талібами повинні залишатися відкритими, а замість жорстких умов і вимог, потрібно домагатися поетапної реалізації дій.

Ердоган відзначив також, що заяви талібів поки викликають позитивну реакцію, однак підсумкова позиція щодо «Талібану» буде ґрунтуватися не на словах, а на діях цього руху.

Ердоган і Путін домовилися про зміцнення координації в питанні налагодження контактів з новим урядом Афганістану.

Поділитись