Протестувальників проти військової влади в М’янмі розігнали водометом

Протестувальників проти військової влади в М’янмі розігнали водометом

Поліція застосувала водомет, щоб розігнати протестуючих проти влади військових у Нейпьідо, столиці М’янми.

Про це повідомляє South China Morning Post.

За даними видання, жителі М’янми вийшли на найбільші протести з 2007 року. Масові виступи, в яких беруть участь десятки тисяч людей, тривають третій день. Вони поки не переходили в безлади, на відміну від двох попередніх масових протестних акцій, перетікає в сутички з поліцією.

Повідомляється, що до протестів приєдналися буддистські ченці. Вони зіграли ключову роль в «шафранової революції» – протестах 2007 року, названих так через колір чернечого одягу.

Одночасно з масовими протестами в країні проходять акції громадянської непокори: страйки влаштовують медики, а також деякі вчителі і державні службовці. Уряд спробував відключити доступ до інтернету на час протестів, ніж викликало ще більше невдоволення їх учасників.

1 лютого в М’янмі стався державний переворот. Військові не погодилися з результатами осінніх виборів, на яких правляча партія «Національна ліга за демократію» (НЛД) здобула рішучу перемогу. Військові оголосили про розпуск уряду і затримали президента М’янми Вин Мьин і лідера партії Аун Сан Су Чжі, що займає пост державного радника та голови МЗС.

У країні був введений режим надзвичайного стану строком на один рік. Після його закінчення армія пообіцяла організувати нові вибори, після яких влада передадуть новому уряду. Крім цього, військові пообіцяли розібратися з фальсифікаціями на останніх парламентських виборах. Поки ж вся влада перейшла в руки головнокомандувача збройними силами країни Мін Аун Хлаіна.

Поділитись