Протестувальники в Киргизії призначили нового мера Бішкека

Протестувальники в Киргизії призначили нового мера Бішкека

У Киргизстані учасники акції протесту через результати парламентських виборів призначили нового мера Бішкека.

Про це повідомили в муніципалітеті столиці республіки, передає «Інтерфакс».

За словами радника міського голови Азіза Суракматова Гулі Алмамбетової, будівля мерії захопили близько 30 представників опозиційних партій, ніяких вимог вони поки не висували. У самій мерії журналісту інформагентства вручили реліз, де говориться, що «народним мером Бішкека» став кандидат в депутати парламенту від переможеної партії «Республіка» Жоошбек Коеналієв. Він виконуватиме обов’язки до призначення нового градоначальника.

Протестуючі зайняли кабінет мера і збираються провести нараду зі співробітниками. Азіза Суракматова на робочому місці немає.

Раніше протестувальники увірвалися в будівлю Білого дому, де розташовуються парламент і адміністрація президента Киргизії. Після двогодинного протистояння з співробітниками міліції їм вдалося прорватися на обгороджену територію біля будівлі. Потім частина учасників акції протесту попрямувала до будівлі СІЗО Державного комітету національної безпеки і звільнила з ізолятора екс-президента республіки Алмазбека Атамбаєва, заарештованого в серпні 2019 року, а також колишнього прем’єр-міністра Сапара Ісакова.

Протести в Бішкеку почалися вранці 5 жовтня після минулих напередодні парламентських виборів. До вечора вони переросли в заворушення, незадоволені почали трясти ворота резиденції президента і уряду, лізли через огорожу і кидали в будівлю камені.

Поділитись