Протасевич зізнався в організації протестів

Протасевич зізнався в організації протестів

Засновник Telegram-каналу NEXTA Роман Протасевич – один з лідерів білоруської акцій протесту, що почалися в серпні 2020 роки після перемоги нинішнього глави держави Олександра Лукашенка на виборах президента, в програмі на ОНТ зізнався, що був посередником між змовниками, які готували замах на президента Білорусі Олександра Лукашенка, і штабом лідера опозиції Світлани Тіхановської, яка програла вибори, але не погодилася з цим.

У квітні нинішнього року ФСБ Росії і КДБ Білорусії повідомили про запобігання замаху на Лукашенка. За даними спецслужб вбивство планувалося здійснити 9 травня в Мінську. Повідомлялося, що затримані в Москві заколотники – мінський політолог Олександр Федута, юрист Юрій Зенкович і лідер “Білоруського народного фронту” Григорій Костусєв – розглядали можливість нападу на президентський кортеж. Ще одним сценарієм у змовників був напад на заміську резиденцію Лукашенко в Озерному.

На знищення резиденції разом з главою держави якоюсь особою виділялося $ 10 млн, а на снайпера – $ 1 млн. Заколотників затримали в ресторані української кухні в Москві. Також спецслужби опублікували відео бесіди змовників, на кадрах видно інтер’єр, оформлений у відповідному малоросійському стилі.

В ході розмови революціонери обговорювали блокування внутрішніх військ та ОМОНу, закриття Мінська, щоб влада не могла підтягти війська, заняття кількох символічних об’єктів в центрі міста, в тому числі – радіостанції, телебачення для зачитування звернення до нації.

“На першому зумі змовників чорний квадрат в куточку – це я”, – сказав в зв’язку з цим Протасевич. Він також повідомив, що в Білорусі все ще є кілька “сплячих” радикальних осередків і схронів зі зброєю.

Хто “кермував” протестами

Протасевич розкрив імена кураторів опозиційних акцій, що прокотилися по всіх великих містах республіки. Як заявив опозиціонер, учасниками і відповідальними за “всю інформаційну війну” є 22-річний журналіст Степан Путіло, блогер Ян Рудик, Тадеуш дичавіє, радник з міжнародних відносин лідера білоруської опозиції і кандидата в президенти Білорусії на виборах 2020 року Світлани Тіхановском Франак Вечерко, блогер Антон Мотолько.

Також, за словами Протасевича, “головою і руками” протесту були запрошений експерт Московського Центру Карнегі Артем Шрайбман, громадський діяч Едуард Пальчіс, його дружина Вікторія, лідер незареєстрованої опозиційної білоруської руху “Молодий Фронт” Дмитро Дашкевич, куратор Telegram-каналу “Чорна книга Білорусі “Данило Богданович, головний редактор kyky.org Анастасія Рогатко, адміністратор спільноти” Це Мінськ, дитинко “у” ВКонтакте “Євген Малаховський і інші.

Акції “інформаційної війни” проти нинішньої влади республіки обговорювалися в головному координаційному чаті вуличних протестів. При цьому, проект мала курувати Тіхановська, але його “вкрав” колишній міністр культури Білорусі, член опозиційного Координаційної ради з організації процесу подолання політичної кризи Павло Латушко, додав Протасевич.

Латушко покинув Білорусь в вересні минулого року, тоді політик заявив, що причиною від’їзду став тиск з боку співробітників КДБ, які вимагали припинення критики Лукашенко. Свій внесок в організації заворушень Протасевич також не схильний заперечувати. “Я усвідомив, що заклики, які я опублікував, стали наслідком того, що на вулиці почалися неконтрольовані заворушення, по суті три дні Мінськ жив в хаосі”, – згадує опозиціонер.

“Азов” був помилкою

Протасевич підтвердив, що їздив на Донбас у складі окремого загону спеціального призначення “Азов” – підрозділу в складі військової частини 3057 Східного оперативно-територіального об’єднання Нацгвардії України. “Це була найголовніша помилка в моєму житті. Це та єдина річ, про яку я, правда, шкодую”, – зізнався опозиціонер. На питання, чи знає він, що в самопроголошеній Луганській Народній Республіці на нього заведено кримінальну справу за участь в бойових діях, Протасевич відповів ствердно.

“Я сподіваюся, що у Олександра Григоровича [Лукашенко] знайдеться достатньо політичної волі, якийсь рішучості, щоб не видати мене”, – додав фігурант.

“Поважаю Лукашенка”

Затриманий опозиціонер зізнався, що до глави республіки відноситься дуже добре, тоді як він сам раніше, і все його соратники по опозиційному руху донині піддають Лукашенко жорсткого осуду.

“Багато критикував Олександра Григоровича, але, коли став більше втягуватися в політичну тематику, став розуміти, він надходив, перепрошую за вираз, як людина зі сталевими яйцями. Я його, безумовно, поважаю”, – заявив Протасевич.

“Багато хто назве мене зрадником”

У розмові Протасевич окремо підкреслив, що добровільно прийшов на інтерв’ю і що в СІЗО на нього не чинили ніякого тиску, в тому числі – фізичного, синців і побоїв у опозиціонера немає.

“Мене не гримували перед цим інтерв’ю “, – сказав він. Цілю своєрідного визнання провини в прямому ефірі найпопулярнішого білоруського телеканалу він назвав “виправлення помилок”.”Я не здивуюся, якщо багато хто назве мене нібито зрадником. Але я тут тому, що хочу виправити свої помилки”, – заявив Протасевич.

Опозиція не вірить і готує відповідь

Втім, опозиція не повірила в щирість зізнань Протасевича і в те, що вони були зроблені за його доброї волі.

“Роман – заручник, який знаходиться в руках терористів, які використовують садистів для отримання потрібних слів і картинки від знаходиться в їхній владі людини. До Роману не допускають адвоката. Але при цьому пустили журналістів? Це не інтерв’ю, це катівня”, – заявила прес-секретар Тіхановської Анна Красуліна.

Поділитись