Протасевич заявив про запуск нового медіа – Telegram-каналу SPRAVA

Протасевич заявив про запуск нового медіа – Telegram-каналу SPRAVA

Заарештований білоруський опозиціонер і колишній головний редактор Telegram-каналу NEXTA Роман Протасевич заявив, що запускає новий медіа-проект – Telegram-канал SPRAVA.

Перш за все, це медіа про найголовніше в Білорусі і навколо неї. Тут не буде мови ворожнечі. Тут не буде неперевіреної інформації. Тут не буде місця відвертої пропаганди, – йдеться в повідомленні каналу.

Одним з перших повідомлень на каналі є інформація про те, що був сформований список з 100 опозиціонерів, які брали участь в «невдалої революції» і потрапили під кримінальну відповідальність, але «розкаялися в своїх вчинках». Вони можуть бути помилувані.

Протасевич разом зі своїм соратником Степаном Путіло створив Telegram-канал NEXTA, який активно висвітлював протести в Білорусі після виборів президента 9 серпня 2020 року. Тоді в черговий раз переміг чинний глава держави Олександр Лукашенко, а опозиція порахувала, що вибори були сфальсифіковані, і вивела людей на вулиці. Пізніше влада країни визнала канал екстремістським, а його творців внесли до списку терористів.

В кінці травня Протасевич був затриманий в аеропорту Мінська разом зі своєю дівчиною, росіянкою Софією Сапегою. Вони летіли з Афін до Вільнюса літаком ірландської авіакомпанії Ryanair, який здійснив екстрену посадку в аеропорту білоруської столиці через фейковий повідомлення про бомбу. Протасевича і Сапегу затримали. Пізніше опозиціонер визнав провину в організації масових заворушень. Він заявив, що хоче все виправити. Через деякий час Протасевича і Сапегу перевели під домашній арешт. При цьому опозиціонер активно роздає інтерв’ю і навіть дав прес-конференцію. Сапега також з’явилася в ефірі білоруського телебачення.

Поділитись