Професора, який назвав російську мову “клоачною”,  підтримали більше сотні письменників

Професора, який назвав російську мову “клоачною”,  підтримали більше сотні письменників

Асоціація письменників «Вільне слово» написала відкритий лист на підтримку філолога Гасана Гусейнова після того, як комісія Вченої ради Вищої школи економіки порекомендувала йому вибачитися за пост про «клоачну» російську мову.

Лист опубліковано на офіційному сайті організації. “Нам здавалося, що радянська традиція змушувати до покаяння перед партією і народом найяскравіших, талановитих, незалежних – залишилася в далекому минулому. І тут ми помилилися знову”, – йдеться в заяві, під яким підписалися понад 100 осіб. Серед них – Людмила Улицька, Денис Драгунський, Віктор Шендерович і Лев Рубінштейн.

“Якими стануть 20-ті роки нинішнього століття, залежить від нас, в тому числі і від нашої готовності відстоювати право вченого на вільне висловлювання. І якщо флагмани вітчизняної освіти і науки – головні виші країни – будуть відмовляти в наданні цього права своїм викладачам, так само як і студентам, – наш завтрашній день перестане відрізнятися від позавчорашнього”, – наголошується в листі.

29 жовтня Гусейнов опублікував запис в Facebook, де заявив, що в Москві “неможливо днем ​​з вогнем знайти нічого на інших мовах, крім того убогого клоачного російського, на якому зараз говорить і пише ця країна”. Пізніше філолог пояснив, що мав на увазі не сама мова, а те, як її використовують. Професор підкреслив, що вважає російську мову прекрасною, але мові не пощастило, тому що “на ній говорять дурні”.

8 жовтня комісія вченої ради ВШЕ рекомендувала вибачитися за “свідоме поширення непродуманих і безвідповідальних висловлювань”. Там порахували, що слова Гусейнова спричинили «збиток для ділової репутації університету».

Поділитись