Росію може очікувати велика нафтова криза

Росію може очікувати велика нафтова криза

Продажі бензину на російському оптовому ринку почали приносити нафтовикам збитки, підрахували експерти «Аналітика товарних ринків».

За минулий тиждень ціна на бензин АІ-92 на Санкт-Петербурзькій міжнародній товарно-сировинної біржі впала нижче собівартості, до 35,77 тис. руб. за 1 т. У той же час витрати нафтовиків становлять 38,07 тис. руб. за 1 т. Чистий збиток – 2,3 тис. руб. на 1 т.

Основна причина – зростання виплат по демпферному механізму, який зобов’язує нафтовиків платити державі частину премії, яку він здобув від падіння цін на експортному ринку. Якщо в січні демпфер становив 100 руб. за 1 т, то тепер – більше 17 тис. руб. за 1 т.

Багато в чому на ситуацію вплинуло різке падіння попиту на бензин. Значне зменшення автомобільного трафіку відбулося на тлі поширення коронавірусу і введення карантинних заходів.

Влада Росії поки не обговорює додаткові заходи з підтримки галузі, сказав РБК федеральний чиновник. Президент Лукойлу Вагіт Алекперов заявив «Інтерфаксу», що законодавство потрібно коригувати, але після карантинного періоду.

Поділитись