Президентом Греції вперше стане жінка – Єкатерина Сакелларопулу

Президентом Греції вперше стане жінка – Єкатерина Сакелларопулу

Парламент Греції проголосував за кандидатуру Єкатерини Сакелларопулу на пост президента країни. Про це свідчить підрахунок поданих за неї голосів.

До останнього часу Сакелларопулу була головою Державної ради – Верховного адміністративного суду. Завдяки голосам, поданим за неї депутатами правлячої правоцентристської партії “Нова демократія”, головної опозиційної партії Коаліція радикальних лівих сил СІРІЗА і лівого “Руху змін”, Сакелларопулу стала першою жінкою на найвищій державній посаді в історії країни.

Кандидатуру 63-річної Сакелларопулу висунув прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, хоча вона і не належить до правоцентристського політичного угруповання. За словами прем’єра, “Сакелларопулу – винятковий юрист з міжнародних справ, судовий працівник з блискучою кар’єрою в Верховному суді, який став його першим головою-жінкою, причому за пропозицією попереднього прем’єр-міністра [Алексіса Ціпраса] і одностайним рішенням його уряду”.

Згідно з конституцією 1975 року (з наступними поправками), Греція є парламентською республікою. Глава держави – президент, який виконує в основному церемоніальні функції, основна влада належить прем’єр-міністру. Згідно з конституцією, всі акти президента повинні бути підтверджені компетентним міністром. Президент представляє країну на міжнародній арені, підписує договори, призначає прем’єр-міністра, приймає дипломатичних представників. Глава держави може відправити закон на доопрацювання парламенту, однак якщо абсолютна більшість депутатів проголосує за документ, президент повинен його підписати. За погодженням з парламентом президент може оголосити надзвичайний стан.

Нинішній президент Греції Прокопіс Павлопулос був обраний на п’ять років 18 лютого 2015 року та вступив на посаду 13 березня того ж року. Термін його повноважень закінчується 13 березня цього року. Урочиста церемонія присяги Єкатерини Сакелларопулу на пленарному засіданні парламенту відбудеться 14 березня.

Поділитись