Президент закликав завершити децентралізацію і провести місцеві вибори

Президент закликав завершити децентралізацію і провести місцеві вибори

Президент України Володимир Зеленський зобов’язав завершити децентралізацію і провести на новій адміністративній основі місцеві вибори.

Про це він заявив напередодні на нараді з керівництвом парламенту, силових структур і членами уряду.

“Децентралізація влади – негайне завершення децентралізації, в тому числі внесення змін до конституції”, – сказав він і також поставив завдання реформувати місцеві органи виконавчої влади. Крім того, Зеленський заявив про необхідність провести місцеві вибори на новій адміністративній основі в 2019-2020 роках.

Реформа місцевого самоврядування почалася на Україні в 2014 році за президентства Петра Порошенка, але не була доведена до кінця. Для її результативності Верховна рада повинна була внести відповідні зміни до конституції. Зокрема, в пакеті конституційних і законодавчих змін повинні бути затверджені нові одиниці адміністративного поділу, ліквідовані обласні та районні держадміністрації, і повноваження повинні бути передані виконкомам районних і облрад, які обираються на виборах. Крім того, реформою передбачено впровадження інституту префекта, який буде призначатися главою держави і матиме контрольні функції в сфері дотримання законів територіальними громадами.

Раніше Зеленський заявив, що для рівного розвитку регіонів його команда не буде концентрувати центральні органи влади в Києві, на його думку, “влада повинна бачити проблеми на місцях”.

Поділитись