Президент візьме участь у Всесвітньому форумі пам’яті Голокосту в Ізраїлі

Президент візьме участь у Всесвітньому форумі пам’яті Голокосту в Ізраїлі

Президент України Володимир Зеленський приїде до Ізраїлю на Всесвітній форум пам’яті Голокосту, який відбудеться 22-23 січня. Про це глава держави повідомив виданню The Times of Israel.

“Так, звичайно”, – відповів Зеленський на відповідне запитання журналіста. За словами президента, він знає, що на захід “запрошують не говорити”, але “було б справедливо”, якби він виступив з промовою. “Але в форумі пам’яті Голокосту я буду брати участь в будь-якому випадку”, – запевнив Зеленський. Він підкреслив, що українцям важливо вшанувати пам’ять жертв Голокосту, тому що кожен четвертий із загиблих був їх співвітчизником.

При цьому президент заявив, що в Україні зараз немає антисемітизму. Він навів статистичну інформацію, яка “буде дуже цікава для Ізраїлю”. “Існує опитування дослідницького центру Pew Research Center за 2018 рік, в якому оцінюється рівень антисемітизму в Європі. І низький рівень антисемітизму був в Україні”, – сказав Зеленський.

Президент також зауважив, що в його жилах тече єврейська кров. “У мене єврейська кров. І я президент. І нікого це не хвилює, чи не так? Нікому немає діла. Ніхто не питає мене про це. Звичайно, у нас є відсоток радикальних людей, але він дуже маленький. І саме тому я не боюся опору планам з будівництва меморіалу в Бабиному Яру”, – зазначив Зеленський.

Щорічно в Ізраїлі проходять заходи, приурочені до звільнення в’язнів концентраційного табору Аушвіц-Біркенау. 5 січня президент Польші Анджей Дуда заявив, що відмовився від участі в форумі пам’яті Голокосту, тому що організатори вирішили не надавати йому слово.

Поділитись