Президент Сербії назвав умову для продовження діалогу з Пріштіною

Президент Сербії назвав умову для продовження діалогу з Пріштіною

Белград зацікавлений в конструктивному діалозі з Пріштіною за умови, що Брюссельські угоди не будуть переглянуті.

Про це заявив президент Сербії Олександр Вучич за підсумками першого дня свого дводенного візиту до Брюсселя.

«Ми будемо брати участь в будь-якій формі діалогу. І бажаємо, щоб діалог був конструктивним. Інший момент, що існують і проблеми. Перш за все, з питання енергетики. І їх потрібно вирішити … Я не бачу на переговорах ніяких проблем, крім тих, що стосуються енергетики», – цитує Вучича ЗМІ.

При цьому сербський лідер негативно оцінив заяви косовського «прем’єр-міністра» Альбіна Курті про голосування на парламентських виборах в Албанії. «У розмові з Лайчаком [спецпредставник ЄС на переговорах Белграда і Пріштіни] я відзначив той факт, що Курті хвалиться тим, що голосував в Албанії. Що б ви сказали, якби я голосував в Грачанице або Зубіна Потоці? Це був би скандал світового масштабу – незважаючи на те, що, згідно з Резолюцію РБ ООН 1244 Косово є територією Сербії», – сказав Вучич.

Сербський президент також підкреслив, що для Белграда неприйнятні ініціативи Пріштіни по «обнулення» переговорів і повернення діалогу на стартові позиції. «Це все внутрішня балаканина. Ми в такому участі не братимемо », – заявив глава сербської держави.

Передбачається, що сьогодні президент Сербії зустрінеться з головою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляйен і комісаром Євросоюзу з розширення і політики добросусідства Олівером Ел-Верджером.

Поділитись