Президент Литви вважає, що Білорусь може втратити свій суверенітет

Президент Литви вважає, що Білорусь може втратити свій суверенітет

Якщо Євросоюз не втрутиться в ситуацію в Білорусі, то республіка може в результаті стати частиною Російської Федерації, заявив в інтерв’ю Sky News президент Литви Гітанас Науседа.

При цьому він поставив під сумнів легітимність чинного білоруського лідера Олександра Лукашенка.
Науседа зазначив, що Росії необхідно мати по сусідству «сателіт», в той час як Європа виступає за формування Білорусі, як стабільної, демократичної і незалежної держави».

За його словами, не виключено, що республіка в результаті увійде до складу РФ, якщо члени ЄС продовжать пасивно спостерігати за ситуацією в республіці.

Президент Литви додав, що не вважає Лукашенко легітимним президентом, оскільки в Білорусї за актом не було вільних демократичних виборів, які до того ж є основою для подальшої співпраці Білорусі з європейськими країнами.

«Світ і міжнародне співтовариство має встановити з’єднання з вирішення цієї ситуації і брати активну участь у вирішенні конфлікту», – зазначив Науседа, підкресливши, що одним із способів впливу на білоруську владу є санкції.

Раніше новина про можливі санкції щодо Мінська з боку Євросоюзу і США викликали рекордне падіння котирувань білоруських держоблігацій.

Поділитись