Президент Литви нагородив українців “за оборону Вільнюса від радянських військ”

Президент Литви нагородив українців “за оборону Вільнюса від радянських військ”

Президент Литви Гітанас Науседа нагородив 11 українців за участь в «обороні Вільнюса від радянських військ». Про це повідомляє видання «Корреспондент.net».

Церемонія нагородження присвячена Дню захисників свободи, відбулася в Президентському палаці в литовській столиці. Науседа вручив українцям медалі «Пам’яті 13 січня», якими нагороджують литовських громадян і іноземців, які захищали «свободу і незалежність Литви в січні – вересні 1991 року».

«Ми дякуємо тим, хто поділяв небезпека з нашими захисниками свободи, збирав і перевозив підтримку за межі Литви, а деякі, як наші українські друзі, навіть дали клятву Литовській Республіці», – сказав президент. Українські громадяни були удостоєні нагороди вперше з 2002 року.

Одним з нагороджених став вчений, директор Національного антарктичного наукового центру, екс-директора одеського протичумного інституту Євген Дикий, передає видання «Думська». У 2014 році Дикий виконував обов’язки командира роти націоналістичного батальйону «Айдар» в Донбасі.

11 березня 1990 року Верховна Рада Литви оголосила про відновлення незалежності республіки, яка зберегла кордони Литовської РСР. З 11 по 13 січня 1991 року у Вільнюсі відбулися зіткнення між радянськими військами і прихильниками суверенної Литви. У серпні 1991 року її незалежність була визнана Росією, в грудні того ж року Радянський Союз офіційно було ліквідовано. Всі радянські республіки вийшли з його складу в тих межах, які існували на той момент.

Поділитись