Президент Грузії оголосила мораторій на помилування ув’язнених

Президент Грузії оголосила мораторій на помилування ув’язнених

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі оголосила мораторій на помилування ув’язнених, поки парламент не розробить законодавчі зміни.

Про своє рішення глава грузинської держави заявила на надзвичайному брифінгу. “Я виступила з ініціативою переглянути правила помилування і розробити нові в парламенті. На цю тему вже відбулися консультації з головою парламенту. Ми ще з січня готували нові правила, – сказала Зурабішвілі. – Наша версія буде передана голові парламенту і, напевно, з наступного тижня буде сформована робоча група, до якої увійдуть всі партії і чітко сформують ті правила, які більше не будуть викликати ажіотаж в суспільстві. Поки ці правила будуть розроблятися, я особисто, виходячи із ситуації, обстановки, оголошую для себе як президента мораторій на помилування”.

За її словами, помилування є гуманним актом, воно не може вважатися виправдувальним вироком або спробою перегляду рішення суду.

28 серпня Зурабішвілі помилувала 34 ув’язнених з нагоди свята Успіння Пресвятої Богородиці – Маріамоба. У вівторок грузинські ЗМІ дізналися, що серед помилуваних був Аслан Бежанідзе, якого Верховний суд Грузії в 2018 році визнав винним у вбивстві внука відомого грузинського академіка Маріки Лорткіпанідзе Давида Отхмезурі і засудив до дев’яти років в’язниці. Бежанідзе вбив Отхмезурі в 2004 році, проте переховувався від правосуддя протягом 12 років.

На початку вересня також з’ясувалося, що глава держави в список з 34 осіб вписала і Рамаза Девадзе, який в 2015 році був засуджений за вбивство співробітника МВС. Ці акти помилування викликали великий ажіотаж в грузинському суспільстві. Партія “Грузинська мрія – Демократична Грузія” виступила з ініціативою внесення законодавчих змін в закон про помилування.

Поділитись