Президент Естонії заявила, що влада вжила заходів проти Росії

Президент Естонії заявила, що влада вжила заходів проти Росії

Президент Естонії Керсті Кальюлайд в інтерв’ю для видання Frankfurter Allgemeine повідомила, що в рамках НАТО було вжито заходів, які допоможуть надійно захистити від російських сусідів.

Кальюлайд заявила, що Естонія розглядає Росію як загрозу, так як Москва «не приймає всерйоз свої власні підписи під міжнародними договорами». Так, Кальюлайд нагадала про Гельсінкські угоди, що закріпили право кожної держави на територіальну цілісність.

“Ми поділяємо загальну оцінку країн НАТО про те, що Росія – непередбачувана країна, вона нападала на Грузію і Україну. Однак ми, в рамках НАТО, вжили заходів, що надійно захищають держави, що є сусідами з Росією”, – заявила Кальюлайд, зазначивши при цьому необхідність підтримувати діалог з Росією, але в той же час не відмовлятися від спільних європейських принципів.

“Коли Росія при Борисі Єльцині визнала незалежність Естонії, багато естонців сподівалися на те, що Росія стане вільною і демократичною країною. На жаль, все пішло не так”, – додала вона. Кальюлайд також прокоментувала і будівництво «Північного потоку – 2», підкресливши, що новий газопровід не допоможе ЄС диверсифікувати свої джерела енергії, а також віддалить Брюссель від виконання кліматичних цілей.

Крім того, вона заявила, що президент США Дональд Трамп розділяє її уявлення про безпеку Східної Європи. Кальюлайд вважає, що їй і Трампу вдалося знайти «особистий контакт».

Раніше спікер парламенту Естонії Хенн Пиллуаас заявив, що прикордонний договір з Росією нібито суперечить конституції республіки.

Поділитись