Прем’єр-міністр Польщі отримав зауваження за надто довгу промову в Європарламенті

Прем’єр-міністр Польщі отримав зауваження за надто довгу промову в Європарламенті

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецкій, який виступав у вівторок на пленарній сесії Європейського парламенту в Страсбурзі, отримав зауваження через занадто довгого виступу.

Депутати Європарламенту на пленарній сесії в Страсбурзі у вівторок разом з главою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляйен і Моравецкій обговорюють кризу верховенства права в Польщі, який поставив під загрозу виділення Варшаві фінансування ЄС.

Прем’єр Польщі, який взяв слово після глави ЄК, яка виступала десять хвилин, значно перевищив виділений йому часовий ліміт. Голова засідання кілька разів зробив Моравецкій зауваження, закликавши прем’єра завершити виступ, однак польський політик на заклики голови не відреагував. Загальний час виступу польського прем’єр-міністра склало близько 35 хвилин, що обурило депутатів.

“Я повинен сказати, що вам було виділено достатньо часу на виступ, дотримання часу виступів – це прояв поваги до Європарламенту”, – звернувся до Моравецкій після довгої промови голова засідання під оплески євродепутатів.

Конституційний суд Польщі раніше підтвердив перевагу конституції республіки над законодавством Європейського союзу на тлі відразу декількох вердиктів Суду ЄС, який засудив дії польських властей. Минулого тижня глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен доручила вивчити рішення КС Польщі, щоб прийняти подальші заходи. З критикою цього рішення Варшави вже висловилися як керівники органів Євросоюзу, так і лідери окремих країн ЄС.

Глава Єврокомісії серед можливих кроків у назвала оспорювання рішення КС Польщі в суді ЄС і залучення умовного механізму європейського фінансування, що на практиці може означати позбавлення Варшави доступу до фінансів Євросоюзу.

Поділитись