Прем’єр Ізраїлю заявив про намір створити арабську коаліцію проти Ірану

Прем’єр Ізраїлю заявив про намір створити арабську коаліцію проти Ірану

Ізраїльський прем’єр-міністр Нафталі Беннет в інтерв’ю газеті The New York Times напередодні візиту до Вашингтона, заявив про свій намір створити коаліцію арабських країн, які прагнуть обмежити вплив Ірану в регіоні.

Глава ізраїльського уряду зазначив, що представить свою стратегію президенту США Джо Байдену під час їх майбутньої 26 серпня зустрічі.

«Те, що нам треба зробити, чим ми займаємося, це створення регіональної коаліції раціональних арабських країн, які разом з нами дадуть відсіч і заблокують цю експансію», – зазначив він.

Деталі таких планів він не розкрив.

Глава кабінету міністрів Ізраїлю відвідає США 25-26 серпня.

Раніше, 6 серпня, Іран категорично відкинув звинувачення в нападі на танкер Mercer Street в Аравійському морі, в якому його звинуватив Ізраїль. Крім того, в свою чергу, заступник постійного представника Ірану Захра Ершад звинуватила Ізраїль в ударах по Сирії і Лівану і володінні ядерною зброєю.

Інцидент з атакою на судно стався в ніч на 30 липня. Тоді танкер-хімовоз зазнав нападу в Аравійському морі приблизно в 280 км від узбережжя Оману. Судно без вантажу прямувало з танзанійського Дар-ес-Салама в аравійський порт Ель-Фуджайра. В результаті атаки було вбито громадян Великобританії і Румунії.

Пізніше стало відомо, що напад, імовірно, було скоєно за допомогою безпілотника.

Після події ряд західних країн, в тому числі і Великобританія, звинуватили Іран у причетності до нападу. Крім того, стало відомо, що США в тісній координації з Великобританією, Ізраїлем та Румунією готують колективну відповідь Ірану на напад на танкер Mercer Street.

При це 4 серпня Ізраїль поклав відповідальність за атаку судна на командувача підрозділом іранського Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) Саїда Ара Джані.

Поділитись