Нормалізація відносин Росії і ЄС залежить від вирішення конфлікту в Україні, – Антті Рінне

Нормалізація відносин Росії і ЄС залежить від вирішення конфлікту в Україні, – Антті Рінне

Нормалізація відносин Росії і ЄС залежить від врегулювання конфлікту в Україні. Про це повідомив прем’єр-міністр Фінляндії Антті Рінне на спільній прес-конференції з прем’єр-міністром Росії Дмитром Медведєвим у Москві.

“Нормалізація відносин залежить від вирішення конфлікту в Україні. Він створює напруженість між РФ і ЄС”, – сказав прем’єр. Він зазначив, що у Росії “ключова роль” у врегулюванні конфлікту. За словами, до нормалізації відносин РФ і ЄС має бути “ще довгий шлях”. Рінне також висловив надію на те, що на зустрічі “нормандської четвірки” по Україні в грудні “можна буде посунутися по реалізації мінських угод”, оскільки “вони є передумовою” для скасування санкцій щодо Росії.

Рінне також запросив Росію взяти участь у міжнародній коаліції міністрів фінансів по зміні клімату.

“Я запросив Росію в коаліцію міністрів фінансів з клімату”, – сказав він. “Ми можемо багато чого досягти з питань екології, якщо будемо діяти разом”, – додав фінський прем’єр.

Глави міністерств фінансів країн, що приєдналися до коаліції, взяли на себе зобов’язання, що отримали назву “Принципи Гельсінкі”. Серед них, зокрема, узгодження політики країн до Паризької угоди по клімату, обмін досвідом, облік змін клімату в макроекономічній політиці, фіскальному плануванні. У грудні 2019 року в рамках цієї ініціативи в Чилі відбудеться Всесвітня конференція зі зміни клімату.

Зараз в коаліцію входять 50 країн, на частку яких припадає 30% світового ВВП. Останніми до неї приєдналися Швейцарія, Нова Зеландія, Ефіопія, Ямайка, Греція і Мадагаскар.

Як заявив раніше в цьому році глава Мінфіну Фінляндії Міка Лінтіля, коаліція, створена в квітні, “зосереджена на тому, щоб за допомогою наявних у міністрів інструментів знайти ефективні рішення щодо стримування зміни клімату”.

Поділитись