Представник Зеленського попередив про “складну зиму” для України

Представник Зеленського попередив про “складну зиму” для України

Майбутній опалювальний сезон в Україні може виявитися непростим на тлі проблем із запасами вугілля і суперечок з «Газпромом» за транзитним питань.

Про це заявив представник Володимира Зеленського в уряді Андрій Герус. За його словами, запаси вугілля на теплових електростанціях на 40% менше торішніх показників. Крім того, раніше «Нафтогаз» попереджав про ризик зриву опалювального сезону через борги регіональних комунальників. Експерти вважають, що для виходу з ситуації, що склалася керівництву України варто перемкнутися з обговорення зовнішньополітичних питань на вирішення внутрішніх економічних проблем.

Також опалювальний сезон в країні може бути ускладнений через низькі запаси вугілля на складах теплогенеруючих компаній і суперечки з «Газпромом».

«Є ситуація, коли у нас досить низька накопичення вугілля на складах», – заявив Герус на брифінгу, додавши, що обсяги запасів зараз на 40% менше аналогічних показників 2018 року.

«Ми мали складну дискусію з компаніями теплової генерації, зокрема з великими, і підкреслювали, що не можна використовувати запаси вугілля на складах як спосіб шантажу заради отримання високих тарифів. Ми хотіли б, щоб це не повторювалося і компанії тримали достатні обсяги вугілля на складах», – підкреслив представник Зеленського.

Герус висловив побоювання, що майбутній зимовий сезон також буде «складним» через суперечки з російською компанією «Газпром» з приводу транзиту газу. Фахівець вважає, що цей фактор може вплинути на український ринок блакитного палива.

Фото з Фейсбук Геруса.

Поділитись