Представник Кабміну в Раді засумнівалася в необхідності вступати в НАТО

Представник Кабміну в Раді засумнівалася в необхідності вступати в НАТО

Питання вступу України в НАТО можна вирішити за прикладом Фінляндії, яка, співпрацюючи з Альянсом, не вступає в нього, щоб не сваритися з Росією.

Таку позицію висловила депутат від пропрезидентської партії “Слуга народу”, представник кабінету міністрів України у Верховній Раді, голова підкомітету з державної безпеки та оборони парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Ірина Верещук.

“Повинна змінитися парадигма. Повинно змінитися, напевно, саме НАТО, щоб дозволити вступити Україні, незважаючи на думку Росії. Як цю дилему вирішити? Як зробити? Я завжди була прихильником Фінляндії, які пояснюють, чому вони не вступають в НАТО. Вони можуть собі це дозволити інституційно, у них є прекрасні програми, які діють з НАТО. вони, напевно, глибше інтегровані в НАТО, ніж деякі країни НАТО, наприклад Угорщина або Австрія. Але вони кажуть: ми навіть до конституції це не будемо записувати, нам не потрібні проблеми з Росією. Ми вже мали проблеми, втратили територію і найголовніше – людей. Ми знаємо, хто і що є РФ – ніяких ілюзій. Ми не хочемо вступати в НАТО, якщо це стане конфликтогеном з Росією”, – сказала Верещук в інтерв’ю телеканалу” 112 Україна”.

На її думку, влада повинна припинити обіцяти українцям вступити в НАТО, як це робив Петро Порошенко. “Він [Порошенко] думав, що можна говорити довго, і люди будуть вірити, що нас ось-ось візьмуть завтра в НАТО. Залишилося ще якихось два роки, і нас точно візьмуть в ЄС. Ставили якісь дати – мало не місяць. Я ж в кінці всього зрозуміла, що заявку подамо в 2023 році. А ніхто не братиме заявку, тому що це теж формальна процедура, якої передує дуже багато роботи. Отже, заспокоїтися, збалансуватися, визначити свої пріоритети, як в обороноздатності , так і в інших напрямках, і керуватися. і нехай приходить НАТО на Україну: своїми стандартами, своєю розвиненістю”, – вважає вона.

Разом з тим Верещук нагадала, що прагнення України в НАТО міститься в конституції країни і в стратегії національної безпеки, а також в інших документах. У той же час, вона визнала, що Україна в альянсі не очікують. “Нас не чекають в НАТО. Швидше, Грузію візьмуть. Ми жертви агресії, і сьогодні серйозно стоїть питання про включення Грузії в НАТО, а про Україну взагалі питання не стоїть”, – стверджує вона.

За її словами, Україна, незважаючи на закріплене прагнення вступити в альянс, втрачає репутацію, коли постійно туди проситься, але позитивної відповіді не отримує. “Ми хочемо, але нас не беруть. І ми стукаємо в закриті двері і втрачаємо репутаційно. Нам не можна йти туди, де нас не чекають. Нам треба рухатися, ставати міцнішими, більш злагоджено. У нас є програми співпраці, все”, – підкреслила Верещук.

Раніше президент Володимир Зеленський неодноразово підтверджував курс України в ЄС і НАТО. Зокрема, він повторив позицію свого попередника Петра Порошенка на цей рахунок, з ініціативи якого в конституції країни були закріплені положення про “європейську ідентичність українського народу і незворотності європейського і євроатлантичного курсу України”.

Поділитись