Православні християни святкують День Святої Трійці

Православні християни святкують День Святої Трійці

Православні віряни відзначають в неділю День Святої Трійці, або П’ятидесятницю, одне з найважливіших християнських свят.

Трійця – це один з двунадесятих свят, найважливіших в православному календарі. Вона відзначається на 50-й день після Великодня і на 10-й після Вознесіння Господнього. Свято завжди припадає на неділю.

У великий день Святої Трійці Митрополит Епіфаній провів Божественну літургію в Свято-Михайлівському Золотоверхому чоловічому монастиры й разом з вірянами подякував триєдиному Богу за Його любов та спасіння.

В традиції християнства П’ятидесятниця – це символ здобуття апостолами свого місіонерського призначення. Свято присвячене описаного в Новому Завіті сходженню Святого Духа на учнів Христа. За біблійними переказами, воно відбулося в день іудейського свята Шавуот, присвяченого даруванню пророку Мойсею Тори на горі Синай. В цей день, як оповідає Новий Завіт, апостоли зібралися в Єрусалимі разом з Дівою Марією і віруючими в будинку на пагорбі Сіон, де, за переказами, пройшла Таємна вечеря – остання пасхальна трапеза Христа і його учнів. На голови апостолів в цей день зійшов вогонь, після чого вони, “сповнившись Святого Духа”, отримали дар розмовляти на мовах, яких не знали раніше, щоб проповідувати в світі.

У церковному календарі Свята Трійця завершує 50-денний пасхальний період. Суботу, напередодні свята носить назву Вселенської, Троїцької або батьківської (день поминання всіх покійних), понеділок після П’ятидесятниці – День Святого Духа (в народній традиції – Духів день).

У східних слов’ян Трійця входила в святковий цикл, що починався за три дні до П’ятидесятниці і завершується зазвичай Духовим днем. У народній традиції цей період був відомий також як Зелені святки, або Русальний тиждень. Його основні ритуали були пов’язані з культом рослинності, гуляннями і ворожіннями дівчат, поминанням покійних. Символом свята була береза.

Поділитись