Правопорушники з Гонконгу отримали від семи місяців до трьох років в’язниці

Правопорушники з Гонконгу отримали від семи місяців до трьох років в’язниці

Суд міста Шеньчжень на півдні Китаю засудив в середу до тюремного ув’язнення втікачів правопорушників з Гонконгу, звинувачених у незаконному перетині морського кордону при спробі дістатися на судні до Тайваню.

Вісім учасників втечі отримали по сім місяців позбавлення волі, а двоє організаторів – по два і три роки, йдеться в постанові, опублікованій на сайті інстанції.

Ще двоє неповнолітніх членів групи в найближчі години будуть вислані в Гонконг і передані місцевій поліції.

23 серпня група з 12 молодих жителів цього спеціального адміністративного району Китаю, що знаходилися в розшуку або під слідством у справі про торішні масові заворушення, була заарештована китайською береговою охороною на борту судна при спробі втечі на Тайвань. Інцидент стався в територіальних водах КНР біля берегів провінції Гуандун. Затримані були доставлені в Шеньчжень. Гонконгські влади не піднімали питання про їх екстрадицію.

16 грудня прокуратура пред’явила звинувачення восьми членам групи в нелегальному перетині морського кордону і ще двом – в організації цього процесу.

Американська сторона, зокрема держсекретар Майкл Помпео, неодноразово висловлювала стурбованість становищем затриманих на півдні КНР “12 гонконгських продемократичних активістів” і вимагала їх звільнення. Проте влада Гонконгу підкреслювали, що ті такими не є, а мова йде про втікачів правопорушників, які перебувають в розшуку або під слідством. Серед затриманих значиться 29-річний Енді Лі, обвинувачений в порушенні закону про нацбезпеки.

Поділитись