Правоохоронці прагнуть повернути Януковича в країну

Правоохоронці прагнуть повернути Януковича в країну

Рішення суду про заочний арешт колишнього президента-утікача Віктора Януковича дозволить розпочати процедуру екстрадиції. Про це повідомили в Офісі генерального прокурора.

“Суд заочно взяв під варту В. Януковича – це дозволить розпочати процедуру екстрадиції та звернутись за дозволом на спеціальне розслідування. За клопотанням прокурорів Офісу Генерального прокурора Печерський районний суд м. Києва 4 травня 2020 року обрав колишньому Президенту України Віктору Януковичу запобіжний захід у виді тримання під вартою у кримінальному провадженні від 07 листопада 2017 року за фактом захоплення державної влади (ч. 1 ст. 109 КК України)”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у вказаному кримінальному провадженні розслідуються обставини захоплення В. Януковичем в період вересня – жовтня 2010 року державної влади шляхом вчинення дій, спрямованих на незаконне збільшення обсягу його владних повноважень, як Президента України. Зокрема ці владні повноваження відносилися до повноважень законодавчої та виконавчої влади, унаслідок повернення в неконституційний спосіб дії Конституції України від 28 червня 1996 року, до якої Законом України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року №2222-IV були внесені зміни.

“Вказане рішення суду надає право стороні обвинувачення розпочати стосовно В. Януковича процедуру екстрадиції. Також прокурори звертатимуться до суду за дозволом на здійснення спеціального досудового розслідування (in absentia). Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду”. повідомили в Офісі генерального прокурора.

Поділитись