Правом на безкоштовну приватизацію землі скористалися 9,5 млн українців

Правом на безкоштовну приватизацію землі скористалися 9,5 млн українців

Правом на безкоштовну приватизацію землі, станом на січень 2018 року, скористалися 9,5 млн громадян.

Про це ідеться у статистичному щорічнику Світового банку (СБ) «Моніторинг земельних відносин в Україні: 2016-2017», повідомляє interfax.com.ua.

За даними СБ, площа безкоштовно приватизованих земель становить 3,5 млн га (без урахування Вінницької та Київської областей, за якими відсутні дані, а також тимчасово окупованих територій і земель, наданих у приватну власність під час паювання колективних с/г підприємств).

Згідно з інформацією моніторингу, найбільшу кількість земель приватизовано у Волинській (327,5 тис. га), Івано-Франківській (260,7 тис. га) і Хмельницькій (257,5 тис. га) областях, найменше – у Миколаївській (1, 4 тис. га) і Сумській (0,2 тис. га) областях.

Найбільшу площу земельних ділянок приватизовано для ведення особистого сільського господарства — 63,3%, на другому місці – земельні ділянки для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель і споруд — 33,7%.

За даними СБ, у 2017 році було 79 випадків вилучення земельних ділянок для суспільних потреб у Київській, Чернігівській, Рівненській, Харківській, Житомирській і Дніпропетровській областях. Середня площа вилученої ділянки становила 0,95 га, а середня сума компенсації — 56 тис. грн/га.

Згідно з моніторингом, у 2017 році з державної і комунальної власності викуплено 812 га землі, розташованої під нерухомістю (2,5 тис. випадків викупу). Середня вартість 1 га таких земель становить 715,2 тис. грн.

У документі також наголошується, що кількість судових розглядів у справах щодо емфітевзису в 2017 році зросла у чотири рази.

Поділитись