Пожежі в Чорнобильській зоні спалахнули з новою силою

Пожежі в Чорнобильській зоні спалахнули з новою силою

Станом на ранок 17 квітня, у Чорнобильській зоні горять ліси і села. Це стверджує співробітниця пресслужби «Енергоатому» Наталія Дегтяренко на своїй сторінці у Facebook.

«Горить Денисовицьке лісництво – надії, що ситуація зміниться, особисто у мене, немає. Згоріли-горять-згорять села – Красне, Буда, Рудьки. Учора ввечері згоріло – Річицьке лісництво. Наступним буде село Річиця. З ночі горять залишки Товстого Лісу», – написала вона.

Як передає glavcom.ua,  за її даними, на лівому березі річки Прип`ять два основних осередки вогню – між Зимовищем і Кривою Горою та Кривою Горою і Чапаївкою.

Дегтяренко додала, що дані отримані від місцевих мешканців, і вони підтверджуються оновленими даними NASA. 

На сторінці ДСНС України у Facebook зазначається, що продукти горіння, які були наявні у Зоні відчуження — не могли потрапити до Києва. Як повідомив директор Українського гідрометцентру Микола Кульбіда, упродовж учорашнього дня в Україні відмічалося підвищення швидкості вітру до 17-22 м/. Найбільша швидкість вітру відмічалася на території Житомирської та Київської областей. Зокрема на півночі Київської області, – в Зоні відчуження. Напрям вітру — північно-західний, а отже ті продукти горіння, які були наявні у Зоні відчуження — не могли потрапити до Києва, а вчорашні негаразди пов’язані із пиловою бурею та переміщенням продуктів горіння (що відчуваються також і сьогодні вранці) з Житомирської області.

Щодо подальшого розвитку ситуації: упродовж найближчих 10 днів опади в Україні не очікуються, за винятком крайнього заходу України. При цьому, в районах, де спостерігається горіння трави, торфу та лісу посилення швидкості вітру до значних величин також не очікується (максимальна швидкість вітру, що очікується становитиме 7-12 м/с).

Радіаційним моніторинг здійснюється у постійному режимі як у Зоні відчуження на 15-ти пунктах спостереження так і Українським гідрометцентром — Центральною геофізичною обсерваторією, крім вимірювання гама-фону, ще також шляхом радіо-спектрометрії визначається можливість попадання радіоактивних елементів в атмосферу та їх випадання на поверхню землі. Серед цих елементів відмічено мікроскопічне збільшення концентрацію цезію-137, а рівень гама-фону, як в Зоні відчуження, так і за її межами практично не змінився.

Поділитись