Помпео вважає принципово різними питання про Голанські висоти і Крим

Помпео вважає принципово різними питання про Голанські висоти і Крим

США вважають “в корені різними” питання, пов’язані з визнанням суверенітету Ізраїлю над Голанськими висотами і невизнанням анексії Криму Росією.

Таку позицію виклав держсекретар Майкл Помпео, виступаючи в Університеті Райса в Х’юстоні (штат Техас). Йому було поставлено питання про те, чому адміністрація президента США Дональда Трампа підтримує анексію Голан Ізраїлем і засуджує РФ в ситуації з Кримом.

“Мені здається, що факти тут абсолютно різні, – сказав Помпео. – По всьому світу існує безліч територіальних суперечок і у кожного з них абсолютно особливі обставини. Ми постаралися заявити про те, що є міжнародні норми, але факти свідчать проти них, а там, де ці норми шикуються, ми повинні їх прийняти”.

“Тут два набори фактів, і я не хочу витрачати багато часу на це питання, оскільки воно складне, але досить сказати, що ми оцінювали кожну з цих ситуацій і вважаємо, що вони принципово різні з точки зору міжнародного права, і ми постаралися підкреслити ці відмінності”, – додав він.

Голани, які належали Сирії з 1940-х років, були захоплені Ізраїлем в ході Шестиденної війни в 1967 році. У 1981-му ізраїльський парламент прийняв закон, яким в односторонньому порядку проголошувався суверенітет єврейської держави над цією територією. Резолюцією 497 Ради Безпеки ООН від 17 грудня 1981 року анексія була визнана недійсною. Президент США Дональд Трамп 25 березня 2019 року в рамках переговорів з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху у Вашингтоні підписав прокламацію, що визнає суверенітет єврейської держави над Голанськими висотами.

Поділитись