Помпео розповів, якими можуть бути санкції США проти Білорусі

Помпео розповів, якими можуть бути санкції США проти Білорусі

Держсекретар США Майкл Помпео допускає введення санкцій і припинення поставок нафти Білорусії в зв’язку з подіями в цій країні.

“Я впевнений, що ми розглянемо кожен з цих питань (про можливість введення санкцій і припинення поставок нафти – ред.), необхідно відзначити критерії,  сказав держсекретар в інтерв’ю Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода, текст якого був поширений в середу ввечері прес-службою Держдепартаменту США. – Що ми повинні зробити не тільки в односторонньому, але і багатосторонньому плані, щоб домогтися гарних результатів для білоруських громадян, чи обернеться це санкціями або рішенням щодо поставок? Все це ще треба визначити”.

За його словами, необхідно подивитися, як буде розвиватися ситуація у Білорусі “в найближчому майбутньому”.

Помпео також зазначив, що США мають намір співпрацювати з ЄС у виробленні реакції на події в Білорусі. “Нам доведеться працювати над цим”, – сказав він, відповідаючи на питання про перспективи продовження поставок нафти до Білорусі і повернення американського посла в Мінську після більш ніж 10-річної перерви.

“Ми були неймовірно стурбовані виборами і глибоко розчаровані тим, що голосування не було вільним і справедливим. Ми спостерігали подібну поведінку і раніше, шкодуємо, що так воно і сталося, – заявив держсекретар США. – Спостерігалося насильство і наслідки того, як неналежно поводилися з мирними протестувальниками. Ми не визначилися з відповідним відповіддю. Ми будемо працювати з нашими європейськими друзями, тими, хто в рівній мірі стурбований тим, що сталося “.

Нагадаємо, 9 серпня у Білорусі пройшли президентські вибори. За попередніми даними ЦВК, чинний президент Олександр Лукашенко набрав 80,08% голосів. Світлана Тіхановском посіла друге місце, отримавши 10,09% голосів. Після оголошення результатів екзитполів ввечері 9 серпня в центрі Мінська і в деяких інших містах країни почалися масові акції протесту, які переросли в зіткнення з співробітниками міліції. В результаті, за даними МВС, було затримано кілька тисяч чоловік, постраждали десятки правоохоронців і демонстрантів.

Поділитись