Помічник так званого голови ЛНР відповів на “формулу Зеленського” по Донбасу

Помічник так званого голови ЛНР відповів на “формулу Зеленського” по Донбасу

Екс-спікер парламенту так званої Новоросії та радник голови ЛНР розповіли НСН, як вирішити п’ятирічний конфлікт на Донбасі.

Напередодні міністр закордонних справ Вадим Пристайко розповів, в чому полягає “формула Зеленського” щодо припинення збройного конфлікту на Донбасі.

“Є умовна “формула Зеленського”, яка говорить про те, що ми зробимо всі кроки, які ми можемо зробити, відповідаючи на очікування нашого, в першу чергу, народу”, – сказав він. За його словами, в план входить повернення всіх українців на батьківщину, а також вирішення питання з пенсіями, щоб жителі Донбасу не повинні були кожні два місяці приїжджати для перереєстрації. Пристайко також зазначив, що можливий перехід “до нових радикальних заходів” при неможливості вирішити конфлікт найближчим часом. При цьому, за словами дипломата, на це виділено від півроку до року.

“Варто відзначити, що Пристайко і раніше позначав терміни на півроку для вирішення кризи на Донбасі. Але для учасників конфлікту в регіоні часовий чинник не важливий”, – заявив в ефірі НСН радник глави так званої ЛНР і представник політичної робочої групи на Мінських переговорах Родіон Мірошник.

“Необхідно перестати стріляти, розвести війська, зробити обміни. Це те, що треба зробити насамперед. Для нас не є пріоритетом умовні періоди часу. Для нас важливі фундаментальні рішення, на яких будуть базуватися всі рішення по врегулюванню конфлікту на Донбасі. З огляду на, що йде вже його шостий рік, необхідні рішення, які забезпечать фізичну безпеку, відновлення цивільних прав, обміни, створення законодавчих механізмів щодо виключення переслідування всіх учасників конфлікту і далі – за всіма пунктами Мінських угод. Треба сідати за стіл переговорів, вести конструктивний діалог і знаходити вкрай складні рішення. “Похід з шаблями” навряд чи підійде для відкритого врегулювання конфлікту, в якому вже є дуже багато проблем і хитросплетінь: законодавчих рішень, психологічних, політичної риторики, зовнішніх факторів. Якщо це зрозуміє українська сторона, ми зможемо зрушити в сторону врегулювання конфлікту”, – сказав він.

Поділитись