Польща звинуватила Росію в початку Другої світової війни

Польща звинуватила Росію в початку Другої світової війни

У МЗС Польщі назвали спрощенням слова міністра закордонних справ Німеччини Хайко Мааса про одноосібну відповідальність Німеччини за початок Другої світової війни.


Польська сторона стверджує, що Росія також несе відповідальність за розв’язання війни.

«Більшість істориків, ретельно досліджували історичні документи <…>, згодні, що під час відсутності прийняття пакту Молотова – Ріббентропа і його секретного протоколу <…> війна б не почалася», – заявили в МЗС Польщі.

На думку Варшави, дії СРСР щодо Польщі перед початком війни були частиною плану з розширення своєї території за рахунок Центральної та Східної Європи. Польща також звинуватила СРСР в репресіях, зокрема, щодо польської еліти.

Слова Мааса про одноосібну відповідальність нацистської Німеччини за початок Другої світової війни в Польщі визнали «в своєму роді спрощенням, покликаним продемонструвати головну відповідальність нацистської Німеччини за початок Другої світової війни, але не прагнуть розкрити всі історичні та політичні деталі».

У вересні минулого року Європарламент прийняв резолюцію, в якому пакт Молотова – Ріббентропа був згаданий як подія, покликана прокласти дорогу до початку Другої світової війни. Ця резолюція викликала обурення російського лідера Володимира Путіна, який назвав «верхом цинізму» зрівнювання відповідальності за початок Другої світової війни між Німеччиною і СРСР.

Поділитись