Польща замінить російський газ на американський та норвезький

Польща замінить російський газ на американський та норвезький

За 9 місяців 2019 року Польща закупила всього 6,29 млрд кубометрів газу у «Газпрому», і це на 21% нижче, ніж за той же період минулого року.

На початку жовтня уповноважений польського уряду з питань стратегічної енергетичної інфраструктури Петр Наїмський заявляв, що країна повністю відмовиться від російського газу до 2022 року. У планах Польщі – повністю замінити його норвезьким газом і скрапленим газом з США.

За словами чиновника, як тільки закінчиться контракт з Росією, газ в країну буде поставлятися через новий СПГ-термінал в місті Свіноуйсьце, а також через газопровід Baltic Pipe, будівництво якого має завершитися протягом трьох років.

Передбачається, що зріджене паливо будуть доставляти з США і Катару.

Варшава давно вже говорить про відмову від російського газу. Попередні заяви Польщі були викликані спробою виторгувати нижчу ціну на поставлений з Росії газ і наміром підняти тариф за його прокачування з Росії. Так, вартість транзиту газу по польській ділянці газопроводу «Ямал-Європа» Варшава раніше називала смішною.

Щорічно з Росії в інші країни ЄС через Польщу прокачується 29 млрд кубометрів газу. Однак оплата транзиту проводиться за такими низькими тарифами, що доходи країни мізерні, стверджував Петро Наїмський. За його словами, за транзит Польща отримує 21 млн злотих на рік – це приблизно $ 5,4 млн.

Російський газ поставляється в саму Польщу за довгостроковим контрактом, який діє з 1996 року. Згідно з цим документом, законтрактований обсяг – близько 10 млрд кубометрів на рік. Згідно з прописаними в договорі умовами «бери або плати», Варшава повинна оплачувати як мінімум 85% цього обсягу незалежно від того, чи потрібен він їй чи ні. Контракт закінчується в 2022 році.

Поділитись