Польща не збирається підписувати контракт з «Газпромом»

Польща не збирається підписувати контракт з «Газпромом»

Запізнення з побудовою Північного потоку 2 призводить до того, що росіяни змушені продовжити контракти на транзит газу з Україною і Польщею, термін дії яких спливає цього року.

Проблема, однак, в тому, що Україна хоче підписати багаторічний транзитний договір, а не тимчасовий, як хотів би Газпром, а Польща взагалі не збирається підписувати нового контракту, пише Gazeta Polska Codziennie.

Ще донедавна Газпром не переймався завершенням терміну дії договорів, переконаний, що з 1 січня 2020 року обидва транзитні маршрути до Західної Європи – український і польський – замінить газопровід Nord Stream 2.

Однак, вже ясно, що російського інвестиційного проекту не вдасться завершити цього року. Так сталося через Данію, котра досі не згодилася на прокладання труб у її територіальних водах. На даний момент датське Агентство енергетики розглядає три пропозиції з боку Nord Stream 2 AG, що стосуються маршрутів прокладання газопроводу, і ця процедура не встигне закінчитися до кінця поточного року. Це значить, що запуск Північного потоку 2 відбудеться не раніше середини 2020 року, що діаметрально змінює позицію росіян у переговорах з Україною і Польщею.

Як підкреслює часопис «Parkiet», досягнення домовленості не буде легким, бо окрім довготермінового договору Україна домагається перенесення точки передачі газу з українсько-словацького кордону на українсько-російський. Завдяки цьому не Газпром, а його клієнти вирішували би, куди піде газ, куплений у росіян.

Польща, натомість, вже давно наголошує, що не зацікавлена у продовженні так званого Ямальського контракту, який завершується 2022 року. Тому вона не збирається розпочинати з Газпромом переговорів про новий контракт, що мало би статися ще цьогоріч. Замість нового багаторічного договору про постачання російського газу польська сторона готова надавати доступ до транзитних потужностей газопроводу Ямал-Європа на аукціонах згідно з діючими положеннями ЄС, пише “Вголос”.

Поділитись