Польща боїться втратити українських заробітчан

Польща боїться втратити українських заробітчан

На сьогоднішній день 46% компаній в Польщі бачать перешкоди в підборі працівників зі сходу. Це рекордно високий відсоток, і в наступні місяці ситуація може бути ще складнішою через відкриття західноєвропейських ринків праці для іноземців, які живуть за межами ЄС.

Як передає “Польське радіо”, кожен четвертий роботодавець побоюється конкуренції за українців з іншими державами-членами ЄС, а кожен сьомий – конкуренції з німецькими компаніями. Тим часом польська міграційна політика все ще створює багато перешкод на шляху доступу до ринку праці.

“Польські компанії все більше побоюються відтоку українських заробітчан з внутрішнього ринку. Це стосується більше половини підприємців”, – повідомила представник компанії з працевлаштування іноземців Personnel Service Кінга Марчак. І зазначила, що затримати українських працівників на польському ринку праці буде досить складно.

“Зміна польської міграційної політики була б важливим стимулом. Зараз працівник з України має право на легальне перебування в Польщі до шести місяців. Інші країни, такі як Угорщина або Чехія, дозволяють законно перебувати на їхній території два роки”, – підкреслила вона.

За її словами, ситуацію з відтоком наших мігрантів може підправити рекламна кампанія в українських ЗМІ, яка сприяла б поліпшенню іміджу Польщі в очах українських працівників.

Але все ж для українських заробітчан Польща залишається привабливим місцем трудової еміграції. Серед переваг Польщі – географічна близькість, менші витрати на поїздки, мовна та культурна близькість та інше. Факторів, які заохочують перебування та працевлаштування в Польщі багато, проте шестимісячний строк легального перебування є суттєвим обмеженням.

Поділитись