Половина опитаних українців вважають, що Україна має приєднатися до Північноатлантичного альянсу

Половина опитаних українців вважають, що Україна має приєднатися до Північноатлантичного альянсу

Більше половини жителів України виступають за приєднання до НАТО. Про це свідчать результати опитування українського Центру прикладних досліджень.

«Більше половини населення, 50,3 відсотка, якщо бути точним, вважає, що для того, щоб забезпечити належний рівень захисту для держави, необхідно вступити в НАТО», – заявив голова центру Андрій Каракуц.

При цьому 18 відсотків українців підтримують ідею позаблокового статусу України, 9 відсотків – виступають за військовий союз України з Росією та іншими країнами СНД. Крім того, 23 відсотки респондентів назвали інші варіанти, зокрема, створення військового союзу з США.

«Найбільш активно вступ в НАТО підтримують жителі західного регіону (69 відсотків), в центральному регіоні підтримка НАТО становить 49 відсотків, на півночі – 55, на сході – 43, на півдні – 29, в Донбасі – також 29 відсотків», – зазначив Каракуц. Він додав, що по областях найменша підтримка приєднання до Північноатлантичного альянсу зафіксована в Луганській області – близько 16 відсотків, а найвища – у Львівській області, майже 80 відсотків.

Згідно з даними опитування, українці підтримують ідею приєднання до НАТО через отримання гарантії безпеки (77 відсотків). Серед противників вступу в НАТО найбільш популярною причиною є негативний вплив від реалізації такого курсу на відносини з Росією (46 відсотків).

Дослідження проводилося в листопаді-грудні 2019 року на всій території України, за винятком непідконтрольних Києву територій Донецької і Луганської областей. В опитуванні взяли участь 2035 чоловік. Статистична похибка дослідження не перевищує 2,2 відсотка.

Поділитись