Політолог Карбалевич про анонсований декрет Лукашенка: антиконституційна диверсія

Політолог Карбалевич про анонсований декрет Лукашенка: антиконституційна диверсія

Політолог Валерій Карбалевич прокоментував заяву президента Білорусі Олександра Лукашенка про підготовлюваний декрет.


Глава республіки напередодні повідомив про намір підписати документ про передачу своїх повноважень Раді безпеки. Олександр Лукашенко пояснив, що такий декрет потрібен на випадок екстреної ситуації, наприклад, якщо його “застрелять”.

Рішення президента оцінив політолог Валерій Карбалевич. У своєму телеграм-каналі він заявив, що декрет порушує основний закон Білорусі. За словами фахівця, в Конституції чітко прописано, що влада переходить до прем’єр-міністра, якщо президент не може виконувати свої обов’язки.

Карбалевич звернув увагу, що членами Ради безпеки республіки є керівники силових структур. Експерт дійшов висновку, що в разі смерті Лукашенко вся влада буде в руках у військових. “Анонсований декрет – це антиконституційна диверсія”, – підкреслив політолог.

Експерт упевнений: такий документ показує персоналістський характер режиму. Всі важливі рішення приймає тільки одна людина, виходячи з особистих інтересів, а інші гілки влади не грають ніякої ролі в житті країни, іншими словами, є “порожніми декораціями”, уточнив він.

17 квітня президент Білорусі заявив про затримання людей, які готували державний переворот в республіці і замах на його життя. Олександр Лукашенко розповів, що змовники планували вбити його, а також розправитися з його родиною.

Поділитись