Поліція ліквідувала наметове містечко антиурядових демонстрантів в Болгарії

Поліція ліквідувала наметове містечко антиурядових демонстрантів в Болгарії

Посилені наряди поліції провели в п’ятницю спеціальну операцію і ліквідували наметове містечко учасників антиурядових протестів, які 30-й день тривають в Болгарії.

Як повідомляє Болгарське національне радіо, о 04:30 десятки поліцейських блокували наметові містечка, запропонувавши громадянам, які там знаходилися, звільнити територію, а потім витіснили їх за межі дорожнього полотна. Кілька людей були затримані, проте до зіткнень між поліцією і учасниками протестів справа не дійшла.

В даний час ліквідовані наметові містечка на ключових перехрестях Софії – на майдані Незалежності, у Софійського університету і на Бурштином мосту на Цариградско шосе, – перед адміністрацією міста Варна, в Пловдиві і в районі міста Стара-Загора. Поліцейські кордони залишаються на місці, щоб не допустити повторного перекриття доріг. Очікується, що подробиці операції будуть представлені пізніше на спеціальному брифінгу.

Антиурядові акції вже майже місяць тривають по всій Болгарії. Їх учасники вимагають відставки уряду і головного прокурора Івана Гешева. Кабмін, на їхню думку, “загруз в корупції” і за час своєї роботи не зміг забезпечити благополучне життя для громадян, а також гідну заробітну плату, яка дозволяла б успішно працювати в Болгарії, а не в інших європейських країнах. Гешева протестувальники звинувачують в нападках на президента країни Румена Радєва, в організації показових обшуків і арештів та в порушенні закону.

Перша масова акція протесту пройшла в Болгарії 9 липня, коли біля будівлі адміністрації президента на підтримку Радєва зібралися понад 1 тис. Осіб, включаючи представників різних політичних партій і громадських організацій. З того дня мітинги і ходи під гаслом “Захистимо демократію!” стали щоденними, їх учасниками є переважно молоді люди.

У п’ятницю в Софії та інших містах країни пройдуть нові акції.

Поділитись