Поліція Гонконгу повідомила про затримання понад 50 протестувальників

Поліція Гонконгу повідомила про затримання понад 50 протестувальників

Поліцейські в Гонконзі в неділю затримали понад півсотні учасників протестних акцій в материковій частині міста.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби правоохоронних органів.

“Поліція затримала в цілому 53 людини, включаючи 41 чоловіка і 12 жінок, за підозрою в участі в незаконних зборах”, – наголошується в заяві.

Групи демонстрантів з числа молоді зібралися в торгово-розважальному районі Монгкок, протестуючи проти планів Пекіна прийняти законопроект про забезпечення національної безпеки в цьому спеціальному адміністративному районі КНР. Правоохоронці після неодноразових попереджень застосували мінімальну, як стверджується, силу для розгону, включаючи перцевий балончики. В цілому маніфестанти вели себе мирно, особливих заворушень не відзначено.

У червні 2019 року в Гонконзі почалися заворушення через наміри місцевої влади прийняти законопроект про екстрадицію, що дозволяє видавати правопорушників материкового Китаю. Незважаючи на відгук цієї законодавчої ініціативи, прихильники опозиції продовжували антиурядові виступи, які тривали до середини листопада і супроводжувалися блокуванням доріг, насильством, підпалами і актами вандалізму.

Щоб запобігти подібним заворушення в майбутньому, влада Китаю ініціювали в кінці травня розробку закону про національну безпеку в цьому спеціальному адміністративному районі. У неділю Постійний комітет Всекитайських зборів народних представників (вищий законодавчий орган) приступив до остаточного розгляду даного правового акту. За даними місцевих джерел, він може бути затверджений вже у вівторок. У середу, 1 липня, Гонконг відзначає 23-ту річницю переходу під юрисдикцію КНР за формулою “одна країна – дві системи”.

Поділитись