Полчища сарани в розпал епідемії створили загрозу голоду в Африці

Полчища сарани в розпал епідемії створили загрозу голоду в Африці

Нове нашестя сарани, яка знищує посіви в Східній Африці, створило загрозу голоду в постраждалих країнах. Про це повідомляє Associated Press.

У червні 2019 року полчища сарани знищили сотні гектарів посівів в Кенії, Уганді, Південному Судані, Ефіопії, Сомалі, Еритреї, Джибуті та Судані. У багатьох місцях стільки шкідників не бачили з середини минулого століття. Тепер сарана повернулася. Нові зграї, до яких приєдналися мільярди нових особин, що підросли в Сомалі, Уганді і Ефіопії, в 20 разів більше торішніх.

На кенійської кордоні селяни дмуть в свистки, стукають в сковороди і кидають в сарану камені, щоб відлякати комах. Їм заважають карантинні заходи, введені для боротьби з епідемією нової коронавірусної інфекції. «Коли сарана прилітає в сад, вона знищує все, – розповідає фермер з Уганди Йовері Абокет (Yoweri Aboket). – Дехто навіть вважає, що сарана гірше коронавірусу. Деякі не вірять, що вірус взагалі сюди потрапить».

У Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН вважають навала сарани серйозною загрозою продовольчої безпеки країн Східної Африки. У кенійському кліматологічних центрі масштаби вторгнення сарани назвали безпрецедентними.

Поділитись