«Північний потік-2» не буде звільнений від вимог оновленої газової директиви ЄС

«Північний потік-2» не буде звільнений від вимог оновленої газової директиви ЄС

Україна може з певним оптимізмом говорити про те, що «Північний потік-2» не буде звільнений від вимог оновленої газової директиви Євросоюзу, заявив в інтерв’ю «Радіо Свобода» український посол в Німеччині Андрій Мельник.

Він ставить на поразку проекту в спробі отримати виключення з-під законодавства ЄС через кроків, які роблять українські дипломати разом з «Нафтогазом» і своїми партнерами. «Рішення очікується до кінця травня цього року. Тобто нам залишилося чекати не так довго», – додав посол.

Отримання «Північним потоком-2» такого дозволу буде «надзвичайно невигідно» для Києва і загрожує чутливим ударом по іншим постачальникам енергоносіїв, зазначив Мельник.

Nord Stream 2 AG, компанія-оператор «Північного потоку-2», в січні цього року направила до Федерального мережеве агентство Німеччини (BNA) заявку з проханням вивести її з-під дії оновленої газової директиви ЄС, згідно з якою всі правила європейського законодавства (в зокрема, доступ третіх сторін до потужностей газопроводу) повинні застосовуватися і до морських газопроводів з третіх країн. Рішення по заявці буде прийнято до 24 травня, уточнював представник BNA. Він також відзначав, що вердикт може бути переглянутий в судовому порядку.

Будівництво «Північного потоку-2» в даний момент припинено через санкції США щодо партнерів «Газпрому» за проектом. Москва заявляла, що газопровід буде добудований Росією самостійно.

Поділитись