Підводний човен КНР отримав ракету для ураження цілей по всій площі США

Підводний човен КНР отримав ракету для ураження цілей по всій площі США

Новий стратегічний атомний підводний човен ВМС Народно-визвольної армії Китаю здатний нести ракету, яка може вражати цілі на всій території Сполучених Штатів.

Про це повідомила газета South China Morning Post, посилаючись на військові джерела. Йдеться про субмарину проекту 094A «Цзінь», яка була продемонстрована 30 квітня на святкуванні 72-ї річниці утворення ВМС НВАК.

Підводний човен здатний нести новітні твердопаливні міжконтинентальні ракети JL-3, дальність польоту яких перевищує 10 тис. км і, за деякими оцінками, досягає 12 тис. км.

«Підводний човен 094A є модернізованою версією субмарини типу 094, при її створенні вдалося вирішити одну з ключових проблем, пов’язану з гучністю, за рахунок поліпшення гідрокінетичної і турбулентної систем. Це дозволило їй нести потужніші ракети JL-3 », – наводить газета слова одного зі співрозмовників.

Джерело відзначило, що до модернізації субмарина цього типу була озброєна менш потужною ракетою JL-2, яка мала можливість вражати цілі тільки в північно-східній частині США. Тепер же її озброєння здатне покрити весь американський континент.

За оцінками експертів, ракета JL-3, як і її попередниця, має здатність нести кілька боєголовок з ядерним зарядом.

ВМС НВАК в даний час мають в своєму розпорядженні шістьма підводними човнами проекту 094 в різних модифікаціях і збираються побудувати ще два підводних ракетоносця цього типу, щоб замінити застарілі кораблі класу 092.

У жовтні 2019 року повідомлялося, що в Китаї побудували підводний човен без огорожі висувних пристроїв (рубки). Замість цього у неї є невелика опуклість невідомого призначення.

Поділитись