У Мінську розповіли, як змусити Київ підписати «формулу Штайнмайєра»

У Мінську розповіли, як змусити Київ підписати «формулу Штайнмайєра»

Команда, яка зараз займається зовнішньополітичними зв’язками і переговорним процесом України – досить неоднорідна. Пан Кучма не захотів стати персоною, на яку лягла б політична відповідальність.

Про це заявив представник так званої ЛНР на Мінських переговорах Родіон Мірошник, коментуючи відмову Києва підписувати “формулу Штайнмайєра”.

“У кулуарах він заявляв, що Будапештський меморандум він вже підписав, ще один підписувати не збирається. Готовності взяти на себе політичну відповідальність у представників Києва в Мінську не було”, – сказав Мірошник. За його словами, в рамках Контактної групи було заявлено, що 11 вересня в нормандському форматі на рівні радників глав держав було погоджено третій варіант тексту на “формулу Штайнмайєра”, і що представник України Андрій Єрмак – зовнішньополітичний радник Зеленського – цю формулу погодив.

“Відповідно, українська делегація приїхала вже, швидше за все, з дорученням узгодити цей варіант. Вчора на зустрічі з самого ранку відчувалося серйозне напруження, тому що були передумови для проведення нормандського саміту, які Україна повинна була виконати. В їх число входила і “формула Штайнмайєра”, – продовжив він та зауважив, що вплинути на Україну можна, але тільки тиснучи, в тому числі фінансово.

“Тому зараз саме час включати тиск на Україну, в тому числі зокрема обмеження фінансових потоків. Київ повинен відчути відповідальність за виконання прийнятих раніше рішень”, – підсумував Мірошник.

Раніше ЗМІ повідомили, що делегація України в Мінську проігнорувала вказівки президента України Володимира Зеленського. Українська сторона не стала підписувати “формулу Штайнмайєра”. Пізніше МЗС України заявив, що Київ не відмовляється від документа.

Поділитись