Петиція Зеленському про консультативну раду з Донбасу набрала необхідні голоси

Петиція Зеленському про консультативну раду з Донбасу набрала необхідні голоси

Електронна петиція президенту України Володимиру Зеленському з вимогою відкликати підписи офіційних представників Києва в контактній групі з врегулювання конфлікту на Донбасі під протоколом, в якому зафіксована попередня домовленість про створення консультативної ради, набрала необхідну кількість голосів.

Згідно з інформацією про поточний статус петиції, розміщеній на сайті глави держави, під документом менше ніж за тиждень поставили підписи майже 28,4 тис. громадян (для розгляду необхідно не менше 25 тис. голосів).

“Вимогою цієї петиції є надання вами доручення Леоніду Кучмі і Aндрію Єрмаку відкликати свої підписи під протоколом засідання тристоронньої контактної групи, яке відбулося в Мінську 11 березня 2020 року, і відмовитися від механізму консультативної ради”, – сказано в документі. Його автори вважають, що підписи українських представників “легітимізують Донецьку та Луганську народні республіки в очах міжнародної спільноти, порушують українське законодавство і містять ознаки державної зради”.

Тепер глава держави зобов’язаний розглянути цю петицію і дати на неї відповідь протягом трьох місяців.

Про консультативну раду

За підсумками зустрічі контактної групи 11 березня було досягнуто попередньої домовленості про створення якогось нового механізму врегулювання – консультативної ради, який стане “діалоговим майданчиком за участю країн” нормандського формату “і сторін конфлікту”. Очікується, що рішення про створення ради може бути підтверджено на наступному засіданні Контактної групи. У самопроголошених Донецькій і Луганській народних республіках це рішення розцінили як згоду Києва на прямий діалог.

12 березня Єрмак на брифінгу заявив, що “створення ради не означає юридичне визнання Києвом республік Донбасу”. Влада України, за словами Єрмака, “не має наміру вести прямі переговори з представниками республік”.

Пізніше група українських депутатів зареєструвала у Верховній раді проект постанови з вимогою не допустити створення консультативної ради з врегулювання конфлікту в Донбасі. Проект був розроблений групою депутатів від фракцій “Голос”, “Європейська солідарність”, “Батьківщина” і депутатської групи “За майбутнє”.

Поділитись